Kirkerne plukker de lavthængende CO2-frugter
På fire år har kirkerne i Aarhus Nord i gennemsnit reduceret deres CO2-udslip med 30 %. Det handler om at plukke de lavthængende frugter siger energirådgiver Carsten Vejborg
Ifølge Carsten Vejborg, der er energirådgiver ved EnergiTjenesten, er folkekirken generelt langt fremme, når det handler om den grønne omstilling – både når det gælder energiforbrug, CO2-udledning og biodiversitet.
Faktisk mener han, at folkekirken på mange områder er længere fremme end de fleste kommuner og virksomheder.
Senest viser en rapport udarbejdet af EnergiTjenesten, at sognene i Aarhus Nordre Provsti i gennemsnit har reduceret deres CO2-udslip fra bygningernes energiforbrug med 30 % fra 2019 til 2023.
Et enkelt sogn, Elsted sogn, har opnået en reduktion på 80 % på graverkontoret og 42 % på kirkebygningen.
I Vejlby Sogn har man alene i sognegården reduceret med 40 % på el og 24 % på varme.
Reduktionerne er resultatet af både ændret adfærd og ændrede driftsindstillinger og ofte handler det om relativt lavthængende frugter: eksempelvis nye varmekilder, at skrue ned for temperaturen om natten, generel varmestyring, isolering, skift til LED-pærer o.lign.
Carsten Vejborg og EnergiTjenesten har siden 2009 besøgt 1050 kirker i hele landet for at rådgive og vejlede i blandt andet energioptimering og har kunnet konstatere, at man mange steder relativt nemt kan nedsætte CO2-udslippet markant.
Folkekirken har en ambition om at leve op til regeringens mål om 70 %-reduktion i CO2-udledning i 2030. Arbejdet med CO2-reduktion tog for alvor fart i 2020, hvor landets biskopper beslutter, at folkekirken skal leve op til denne reduktion.
-dc