Aktuelle nyheder - Lavenergi

Pressede priser gør grøn varme mere interessant- Grøn varme er fremtiden, og der har aldrig været så store fordele ved at skifte som nu, siger Stine Leth Rasmussen, der er vicedirektør i Energistyrelsen.

Pressede priser gør grøn varme mere interessant

Energipriserne har ramt et rekordhøjt niveau, og derfor bliver det ifølge Energistyrelsen endnu mere attraktivt for danskerne at investere i en varmepumpe

Del artiklen på

Selvom elpriserne stiger, er det blevet mere attraktivt at skifte fra gas eller elvarme til varmepumpe eller fjernvarme. Hvorfor? Fordi varmeregningen for de andre varmetyper stiger endnu mere.

Det giver både klimamæssigt og økonomisk god mening, fortæller vicedirektør i Energistyrelsen Stine Leth Rasmussen.

- Varmepumper og fjernvarme er de mest klimavenlige varmetyper og samtidig ofte de billigste. Den økonomiske fordel ved fjernvarme og varmepumpe bliver kun større med de høje energipriser, vi ser for tiden. Et typisk hus vil i år kunne spare cirka 3.900 kr. ekstra i varmeudgifter ved at skifte fra gas til varmepumpe. Besparelsen ved et skifte til fjernvarme kan være endnu større, siger Stine Leth Rasmussen.

Varmeregningen for oliefyrsejere stiger ikke lige så voldsomt, men olie er til gengæld dyrt i forvejen: Man kan typisk halvere varmeregningen ved at skifte fra oliefyr til varmepumpe eller fjernvarme.

Grunden, til at de fleste fjernvarmekunder ikke vil opleve de store prisstigninger, er, at et fåtal af fjernvarmeselskaber har gas som det primære input til varmeproduktionen. Dog kan der ske markante prisstigninger hos fjernvarmeværker, som kun har naturgas eller evt. en lille produktion med andre brændselstyper.

Fra Energistyrelsen lyder en klar anbefaling til danskerne om at skrotte fossil opvarmning som olie og gas.

- Grøn varme er fremtiden, og der har aldrig været så store fordele ved at skifte som nu. Et bredt politisk flertal har besluttet at give en hjælpende hånd til den grønne varme med en række puljer, der giver støtte til udvidelse af fjernvarme, afkobling af gasnettet og til varmepumper, som er en oplagt løsning uden for fjernvarmeområder. En nem måde at skifte på er varmepumpe på abonnement, hvor leverandøren ordner både installation, drift og vedligeholdelse, siger Stine Leth Rasmussen.

CO2-udledningen i kg pr. år fra opvarmning af et typisk hus på 140 m2 efter varmetype:

Olie: 5.200
Elvarme: 4.100
Naturgas: 3.800
Fjernvarme: 1.600*
Varmepumpe: 1.200
* Udledningen kan variere mellem de forskellige fjernvarmeområder.
Kilde: Energistyrelsen

Lang ventetid på varmepumper                                                                                Problemet er imidlertid, at der er MEGET lang ventetid på at anskaffe en varmepumpe, og det rammer især familier i områder uden fjernvarme, der rammes af,a t deres gamle gasfyr står af.

En ung familie en en københavnsk forstad stod for nylig i den situaion, at deres gasfyr  i begyndelsen af november stod af, og de ville derfor have en varmepumpe. Men der er over ½ års ventgetid på leverancerne, og derfor var de nødsaget til endnu engang at investere i et nyt gasfyr, da de ikke kunne gå en vinter i møde uden opvarmning og varmt vand.

Læs mere om Lavenergi

30/11 2021