Salg af varmepumper eksploderede i 2021

Salg af varmepumper eksploderede i 2021

Sidste år blev der solgt 56 % flere luft-vand- og væske-vand-varmepumper end i 2020, og det salg er nu større end salget af naturgasfyr

Danskerne har for alvor taget varmepumperne til sig. I hvert fald voksede salget af luft-vand- og væske-vand-varmepumper i 2021 med 56 % i forhold til året før. Det viser helt nye tal fra Energistyrelsen, som Tekniq Arbejdsgiverne har samlet.

- Det er en temmelig markant udvikling og understreger med al tydelighed, at danskerne er klar til den grønne omstilling. Samtidig forventer vi, at de stigende priser på især naturgas vil skubbe yderligere til udviklingen de kommende år, siger Troels Hartung, der er chefkonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.

De større pumper vinder frem
Der blev solgt knap 24.000 luft-vand- og væske-vand-varmepumper i 2021, hvilket faktisk svarer til det niveau, de langt billigere luft-luft-varmepumper lå på i 2016 – i 2021 blev der solgt knap 50.000 af denne type pumper.

- Til trods for, at det er en mærkbar investering – typisk omkring 100.000 kr. – for de fleste husholdninger at få installeret en luft-vand-varmepumpe, så har muligheden for at få støtte via Bygningspuljen eller Håndværkerfradraget uden tvivl været en kærkommen håndsrækning, når boligejerne overvejede, om det var på tide at udskifte oliefyr eller naturgas med en mere miljøvenlig og økonomisk løsning, siger Troels Hartung, og uddyber:

- Faktisk er salget af luft-vand- og væske-vand-varmepumper nu væsentligt større end salget af naturgasfyr. Med de nye tal har salget af disse pumper desuden fået et gevaldigt løft i forhold til udviklingen de seneste seks år, hvor den gennemsnitlige, årlige vækst har været på 30 %.

Trodser forsyningsudfordringer
Troels Hartung peger samtidig på, at væksten i salget er kommet på trods af, at leverandørerne en stor del af 2021 har haft svært ved at levere det ønskede antal varmepumper.

- Reelt kunne salget derfor nok have ligget endnu højere i 2021, end det er tilfældet. Leveringsproblemerne for varmepumperne skal dog også ses i lyset af netop den kraftige vækst. Udfordringerne er dermed ikke et udtryk for et fald i leveringen af varmepumper til Danmark, men derimod en meget kraftig stigning i efterspørgslen. Dog får de fleste installeret deres varmepumpe, uden at de oplever leveranceproblemer, siger han og forklarer:

- Vi hører fra mange af vores medlemmer, at de selv finder nye leverandører for at kunne dække efterspørgslen. Dette stemmer overens med vores tidligere analyser – nemlig at leveranceproblemerne ville skabe muligheder for nye og mindre spillere. Generelt vil man kunne få sin varmepumpe installeret i løbet af et par måneder, hvis man beslutter sig for at skotte det gamle gasfyr med en varmepumpe.

Selvom væksten forventes at fortsætte i 2022, regner Tekniq Arbejdsgiverne med, at salget af varmepumper vil blive udfordret af, at Bygningspuljen er væsentligt mindre, og at man samtidig har besluttet at skrotte håndværkerfradraget.

- Omvendt er de rekordhøje gaspriser med til at motivere skiftet væk fra gasfyr. De høje gaspriser forventes at fortsætte mindst et år endnu – samtidig med at situationen i Ukraine gør gasforsyningen endnu mere usikker. For en typisk husejer kan det derfor godt betale sig at skifte gasfyret ud med varmepumpe, også selv om man ikke kan få tilskud, da den lavere varmeregning mere end opvejer det manglende tilskud, forudser Troels Hartung.

-dc

1/3 2022