Aktuelle nyheder - Lavenergi

Statsministeren kigger på fremtidens intelligente energisystemer Det er her i EnergyLab Nordhavn, at de to statsministre skal høre om bæredygtige og fleksible energisystemer i fremtidens byer.

Statsministeren kigger på fremtidens intelligente energisystemer

Statsminister Mette Frederiksen besøger i dag EnergyLab Nordhavns showroom sammen med sin lettiske kollega

Del artiklen på

Energi - Bæredygtighed

Partnerskabet EnergyLab Nordhavn er vært, når den danske statsminister Mette Frederiksen i dag fredag den 31. januar besøger Nordhavn, hvor hun mødes med sin lettiske kollega Arturs Karinš. Området og partnerskabet er valgt som destination for besøget, fordi man hér kan opleve konkrete og relevante eksempler på fremtidens energiløsninger og grønne omstilling.

Under besøget i Nordhavn skal de to statsledere besøge EnergyLab Nordhavns showroom på Sundmolen, hvor de vises rundt i udstillingen.

EnergyLab Nordhavn har siden 2015 udviklet løsninger og metoder til bæredygtige og fleksible energisystemer i fremtidens byer med udgangspunkt i det levende storbylaboratorium i den københavnske bydel Nordhavn. Det er sket i et tæt samarbejde mellem forskere på DTU, danske industri- og energivirksomheder samt By & Havn og Københavns Kommune.

Fremtidens løsninger
Med udgangspunkt i det eksisterende el- og fjernvarmenet i København samt en række bygninger i Nordhavn har projektet vist, hvordan fremtidens intelligente energisystem kan se ud. EnergyLab Nordhavn forsætter fremover som en lokal forening, der fortsat vil mødes med interessenter og samarbejdspartnere inden for området bæredygtig byudvikling.

Statsminister Mette Frederiksen udtaler i en pressemeddelelse i forbindelse med besøget:

’Jeg ser frem til mødet med den lettiske statsminister. Danmark og Letland er gode samarbejdspartnere med et fælles ønske om at styrke den grønne omstilling i vores nærområde og i Europa generelt. Vi skal derfor drøfte klimapolitik og den grønne dagsorden i EU, men også de aktuelle forhandlinger om EU's budget, bekæmpelse af skatteunddragelse, regionalt samarbejde og europæisk sikkerhed. Vi starter med sammen at se på nogle af fremtidens løsninger, der skal få os i mål med den grønne omstilling i Europa. Det er vigtigt, at vi leverer resultater på de store dagsordener, der optager Europas borgere’.

En særlig varmepumpeinstallation
Efter besøget i showroomet går turen til Århusgadekvarteret, hvor to af de konkrete løsninger vises frem. Det drejer sig om en særlig varmepumpeinstallation der virker i samspil med fjernvarmesystemet og løfter temperaturen af det varme brugsvand de sidste 10-20 grader.

Ligeledes går turen forbi en batteriinstallation, som har demonstreret ydelser der stabiliserer elnettet og kan udjævne spidsbelastninger på det lokale elnet (f.eks. den såkaldte kogespids).

’Best case’ indenfor OPP
Værter for de to statslederes besøg er professor på DTU, Center for El og Energi og tidligere medlem af Energikommissionen, Jacob Østergaard samt adm. direktør i By & Havn, Anne Skovbro.

Professor Jacob Østergaard siger:

- De sidste fire år er der fra alle projektets partnere arbejdet intensivt på at udvikle de løsninger, som skal være med til at accelerere den grønne omstilling, og dagens besøg cementerer vigtigheden af projektet og ikke mindst de resultater, der er kommet ud af projektet. I de sidste fire år har der været en helt enorm interesse fra omverdenen i de løsninger, vi har udviklet i EnergyLab Nordhavn. Udover de tekniske løsninger har EnergyLab Nordhavn udmærket sig ved at være 'best case' inden for de såkaldte offentlige-private partnerskaber (OPP, red.), og projektets showroom er efterhånden blevet mødested for både projektets partnere og hele den danske energisektor. Fra forskningssiden har det samtidig været helt unikt at se, hvordan flere af løsningerne er blevet implementeret i andre dele af København og med tiden kan skaleres til hele storbyer over alt i verden, siger Jacob Østergaard.

Det er By & Havn, der står bag udviklingen af Nordhavn som en ny, bæredygtig bydel i hovedstaden.

- I kraft af partnerskabet i EnergyLab Nordhavn er der med stor succes afprøvet en lang række konkrete klimaløsninger i et rigtigt bymiljø i Nordhavn. Den viden, der er opsamlet i projektet, er jeg sikker på, vil kunne bruges i fremtiden til at skabe endnu mere bæredygtige byer - både i Danmark og internationalt, siger adm. direktør Anne Skovbro.

Om EnergyLab Nordhavn
EnergyLab Nordhavn har siden 2015 udviklet løsninger og metoder til bæredygtige og fleksible energisystemer i fremtidens byer med udgangspunkt i det levende storbylaboratorium i den københavnske bydel Nordhavn. Det er sket i et tæt samarbejde mellem forskere på DTU, danske industri-og energivirksomheder samt By & Havn og Københavns Kommune.

Med udgangspunkt i det eksisterende el- og fjernvarmenet i København samt en række bygninger i Nordhavn har projektet EnergyLab Nordhavn vist hvordan fremtidens intelligente energisystem kan se ud. Selv om projektet officielt netop er afsluttet lever EnergyLab Nordhavn fremover videre som en lokal forening der fortsat vil samle borgere og små og store aktører inden for området bæredygtig byudvikling.

-los

Læs mere om Lavenergi

31/1 2020