Aktuelle nyheder - Lavenergi

Voldsom vækst i salget af varmepumper- Der er flere gode grunde til populariteten. Det er en varmeløsning, som både er grøn, relativt billig at anskaffe sig og som giver besparelser på energiregningen fra dag ét, siger Simon O. Rasmussen

Voldsom vækst i salget af varmepumper

Alene i andet halvår af 2018 blev der solgt næsten 23.000 varmepumper. det er en stigning på godt 30 procent i forhold til året før og brancheorganisationen Tekniq forventer at udviklingen fortsætter.

Del artiklen på

Varmepumper har fået solidt fodfæste i de danske hjem. I hvert fald så fortsatte stigningen i antallet af solgte varmepumper i anden halvdel af 2018, hvor der i alt blev solgt mere end 22.854 luft-luft-varmepumper (mod 17.422 i samme periode i det hidtidige rekordår, 2017). Det viser nye tal fra Energistyrelsen.

- Der er flere gode grunde til, at danskerne har taget teknologien til sig. Først og fremmest er det en varmeløsning, som både er grøn, relativt billig at anskaffe sig og som giver besparelser på energiregningen fra dag ét, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq, der repræsenterer de danske el- og vvs-installatører.

Tallene bekræfter branchens oplevelser
Opgørelsen fra Energistyrelsen er behæftet med en smule usikkerhed, da flere markedsaktører er blevet inviteret til at deltage i undersøgelsen i andet halvår af 2018, hvilket kan bidrage til stigningen. Det ændrer dog ifølge Tekniq ikke ved det samlede billede af en teknologi i kraftig fremgang.

- Tallene stemmer overens med konklusionerne i vores seneste medlemsundersøgelse, der viste, at el- og vvs-installatørerne oplever en klart voksende interesse for netop varmepumperne, siger Simon O. Rasmussen.

Samme stigning for luft-vand-varmepumper
Også når det gælder de større (og dyrere) luft-vand-varmepumper er der sket en stigning i salget på godt 30 procent. Disse pumper er ifølge Simon O. Rasmussen et godt alternativ for de boligejere, som stadig bruger oliefyr til at varme deres huse op.

- Der findes stadig mange tusinde oliefyr i Danmark. Og derfor vil væksten i salget af luft-vand-varmepumper varmepumper formentlig fortsætte de kommende år i takt med, at de gamle fyr udfases. Samtidig vil vi opleve, at elpriserne falder og det vil gøre eldrevne varmepumper endnu mere attraktive, siger Simon O. Rasmussen.

Se dig godt for
Han ser dog også udfordringer ved den hastigt voksende interesse for varmepumperne.

- Som det ofte sker, når ny teknologi vinder frem, så støder vi på produkter af tvivlsom kvalitet - ikke mindst på nettet. Samtidig ser vi en række aktører med mindre gode kompetencer slå sig op på at kunne installere pumperne. Ifølge en nylig undersøgelse er cirka 10 procent af varmepumpeejerne da også utilfredse med den pumpe, de har købt, siger Simon O. Rasmussen.

Han anbefaler derfor, at man som boligejer tænker sig godt om og søger vejledning hos kvalificerede fagfolk, inden sparepengene sendes i arbejde.

- Det gode råd er at kontakte en autoriseret installatør - og gerne en VE-installatør - der har dokumenteret erfaring med både at dimensionere og installere varmepumper, og som samtidig er omfattet af en garantiordning, så du som køber kan føle dig sikker på ikke at spilde dine penge, siger Simon O. Rasmussen.

Er du som boligejer stadig i tvivl, kan du på Energistyrelsens hjemmeside (sparenergi.dk) finde en liste over godkendte varmepumper. Holder du dig til den, kan du være rimelig sikker på, at udstyret i hvert fald er i orden.

-jhn

 

Læs mere om Lavenergi

11/3 2019