scroll
Malerbranchen vil vedligeholde, genbruge og upcycleDet er ikke god samfundsøkonomi i 20 liters spande til f.eks. spartelmasse, siger næstformand i Malersektionen under DI Byggeri, Willi Becke. Han vil op på 500-1000 liter.

Malerbranchen vil vedligeholde, genbruge og upcycle

Malersektionen under DI Byggeri ønsker i højere grad at bidrage positivt til at mindske miljøbelastningen i byggeriet. Bl.a. træværk i gamle bygninger kan holde næsten evigt, hvis det vedligeholdes med olie og maling

Byggebranchen står for den største miljøbelastning i vores samfund, og derfor skal der i højere grad findes nye løsninger. Der skal vedligeholdes, genbruges og upcycles i langt højere grad, end det sker i dag.

Willi Becke, næstformand i Malersektionen under DI Byggeri, udtaler:

- Malerne vil gerne bidrage til en mindre miljøbelastning ved f.eks. at vedligeholde træværk i langt højere grad end det sker i dag. Gammelt træværk er i en bedre kvalitet end nyt træværk og med den rette vedligeholdelse med olie og maling vil de fleste træsorter kunne holde til evig tid. Samtidig er der mangel på skove og træer, og der sker en CO2-udledning ved forarbejdning af træ. Derfor er det et af de absolut mest lavthængende frugter, der kan høstes, og her taler vi om vinduer, døre, rækværker, stern, inddækninger mv.

Også andre gevinster
Ud over vedligeholdelse kan der iflg. Willi Becke også hentes miljøgevinster på mange andre områder:

- Logistikken på byggepladserne kan forbedres. Flytning af materialer med store miljøbelastende maskiner er ikke optimalt. Der kan arbejdes meget mere med logistik, så materialerne leveres der, hvor de skal bruges frem for at skulle flyttes. Spild af materialer i byggeriet er samlet set alt for højt – stort set alle kalkulationer opererer med gennemsnitligt 10 % spild. Det må kunne gøres bedre, siger han og tilføjer:

- Emballage på nye byggematerialer kan bestemt forbedres. I malerbranchen har vi i årevis efterspurgt tromler med 500-1000 liter spartelmasse frem for 20 kg spande, som vi betaler miljøafgift for, og som vi efterfølgende afleverer i småt brændbart. Det er ikke god samfundsøkonomi. Samtidig er der mange andre byggematerialer, der emballeres i plastik eller plastikspande, hvor pap vil være en meget bedre løsning for miljøet.

Læs her om seks DTU-studerende, der er ved at revolutionere den traditionelle malerspand.

-los


21/9 2021