Aktuelle nyheder - Nedrivning & Miljøsanering

'Radon-problemer tages ikke alvorligt nok' - Radonproblemet taget slet ikke alvorligt i Danmark, og de ansvarlige myndigheder ignorerer det på det nærmeste. Det er ikke holdbart, siger formand Jens Otto Kjær Hansen.

'Radon-problemer tages ikke alvorligt nok'

Danvak og Dansk Radonforening har slået sig sammen for at styrke viden om radonproblemer i Danmark, og hvordan det bekæmpes i boliger, offentlige bygninger og erhvervsbyggerier

Del artiklen på

Dansk Radonforening er blevet en del af Danvak, som er et netværk med mere end 1600 professionelle inden for HVAC, indeklima og energi. Det skal styrke viden om radonproblemet, og hvordan det bekæmpes i danske boliger, offentlige bygninger og erhvervsbyggerier.

Udsættelse for radon er ifølge WHO den næstvigtigste årsag til lungekræft. Sundhedsstyrelsen anslår, at tæt på hver tiende lungekræfttilfælde i Danmark har radon som medvirkende årsag. Det svarer til 300 tilfælde af radon-betinget lungekræft om året.

- Vi håber på gennem tilknytningen til Danvak at kunne opnå større opmærksomhed og udbrede mere viden blandt byggeriets professionelle folk, om hvordan radon opdages og bekæmpes, siger Jens Otto Kjær Hansen, indtil ændringen formand for Dansk Radonforening og nu formand for Radon-faggruppeledelsen i Danvak.

Formand for Danvak Ane Buch er glad for, at den kreds af fagprofessionelle, der især arbejder med radon, nu er blevet en del af Danvak.

- Danvak favner hele byggebranchens værdikæde inden for HVAC, indeklima og energi – bygherrer, rådgivere, entreprenører, producenter, drift & vedligehold, samt studenter, undervisere og forskere. Det er et fremragende skridt, at radon-området kommer ind i det brede samvirke af fagprofessionelle, som Danvak udgør, siger hun og fortsætter:

- Vi har i Danvak en offensiv strategi om at udbygge vores position som det store nationale netværk af fagprofessionelle, der arbejder for bedre byggeri, der øger brugernes trivsel og sundhed, styrker bygningernes værdi og fremmer bæredygtighed. Integrationen af Dansk Radonforening som en ny faggruppe i Danvak passer lige i øjet til det, og vi ser frem til kommende års videndeling om radon gennem faglige arrangementer og kurser.

Dansk Radonforening blev stiftet i 2015.

-dc

Læs mere om Nedrivning & Miljøsanering

8/3 2022