LCA
scroll
Danskerne har på 14 år betalt 737 milliarder kroner for meget til statskassen

Danskerne har på 14 år betalt 737 milliarder kroner for meget til statskassen

Der er ikke noget at sige til, hvis finansminister Nicolai Wammen (S) og økonomiminister Stephanie Lohse (V) har svært ved at skrue den pessimistiske mine på i disse dage

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Pengene fosser fortsat ind i statskassen i sådanne mængder, at det virker totalt ufatteligt for almindelige danskere.

På 14 år er det blevet til 737 milliarder kroner MERE end budgetteret i forbindelse med finanslovene.

Det er penge, der år efter år – 14 år i træk - er opkræver FOR MEGET i skatter og afgifter hos ganske almindelige skatteborgere og virksomhederne.

Systematisk for pessimistisk
Cheføkonom Bo Sandberg fra Aktive Ejere har år efter år peget på denne ubalance, og i en kommentar til Økonomisk Redegørelse kan han kun gentage, hvad han tidligere har peget på:

- Den til enhver tid siddende regering er systematisk for pessimistisk med hensyn til de offentlige finanser…

- I denne omgang har man dog ’kun’ opjusteret skønnet for den offentlige saldo i 2024 fra +44 milliarder kroner primo året til nu +48 milliarder kroner. Men vi har givetvis ikke set den sidste opjustering i år, siger Bo Sandberg.

Gennemsnitligt årligt fejlskøn på 53 milliarder kroner
I alt har der i de fjorten år 2010-2023 været et fejlskøn på 737 milliarder kroner, altså et gennemsnitligt årligt pessimistisk fejlskøn på 53 milliarder kroner, svarende til cirka to procent af BNP i årligt fejlskøn:

- Det er hverken unormalt, odiøst eller kritisabelt, at man ved indgangen af det enkelte år ikke præcis kan ramme, hvad så kompleks en størrelse, som den offentlige saldo, lander på ultimo året.

- Det er dog bemærkelsesværdigt, at fejlskønnet i samtlige 14 ud af 14 år er til den pessimistiske side, slutter Bo Sandberg.

16/5 2024