Positivt fortegn på reallønnen – også næste årKilde: Danmarks Statistik

Positivt fortegn på reallønnen – også næste år

Det samlede forbrugerprisindeks steg i oktober med 1,6 procent i forhold til samme måned året før. I september var den tilsvarende stigning 1,3 procent

Af Dan Bjerring

Ændringen i inflationen mellem september og oktober skyldes ifølge Danmarks Statistik blandt andet prisstigninger på elektricitet fra september til oktober i år.

Tjenester er i gennemsnit steget 2,1 procent det seneste år, hvilket hovedsageligt skyldes prisstigninger på husleje.

Varer er i gennemsnit steget 1,0 procent i samme periode - især på grund af prisstigninger på fødevarer og elektricitet.

Kerneinflationen - Forbrugerprisindekset eksklusive energi og ikke-forarbejdede fødevarer - havde en årsstigning på 1,5 procent i oktober - primært på grund af stigende husleje. I september havde kerneinflationen en årsstigning på 1,6 procent

Alle mærker prisstigningerne
I en kommentar til inflationstallene siger cheføkonom Bo Sandberg fra Brancheforeningen Aktive Ejere, at det ikke alene er i USA, der har været fokus på inflationstallene:

- Hvis der var ét enkelt politisk emne, der mere end noget andet afgjorde det amerikanske præsidentvalg, var det inflationen. Alle mærker prisstigningerne.

- Også herhjemme har inflation potentielt stor politisk betydning, og har også haft det historisk, siger Bo Sandberg.

Han slår dog fast, at inflationen ikke i øjeblikket er det vigtigste på den danske dagsorden:

- Inflationen er under kontrol selv om den nu kryber opad igen med årlige prisstigninger på 1,6 procent i oktober, mod 1,3 procent i september, siger cheføkonomen.

Inflationschokket
Bo Sandbeger på, at når forbrugertilliden er overraskende lav, skyldes det formentlig også, at inflationschokket fra 2022 ”stadig sidder i kroppen og betalingskortene på os”.

- Når det gælder kerneinflationen, skyldes den ikke mindst de høje lønstigninger fra de private overenskomster i 2023, der trækker opad ved at smitte af på prisudviklingen.

- Langt de fleste på arbejdsmarkedet oplever dog positivt fortegn på reallønnen i både 2023, 2024 og givetvis også 2025 med, slutter cheføkonom Bo Sandberg.

11/11 2024