Udenlandsk arbejdskraft kan opmagasineres under skandaløse forholdIkke mindst inden for byggesektoren indkvarteres udenlandsk arbejdskraft (Arkivfoto)

Udenlandsk arbejdskraft kan opmagasineres under skandaløse forhold

Rejsearbejdere.dk peger blandt andet på, at de indkvarterede kan nøjes med etagevask og langt til et toilet

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Hans Erik Meyer, der er formand for Rejsearbejdere.dk, har over for Beskæftigelsesudvalget påpeget, at kravene til boligernes standard gælder alle boligtyper - lejligheder, parcelhuse, og når der opstilles midlertidige beboelsescontainere og campingvogne.

Der skal være behørigt afløb for spildevand,, og kravet vil almindeligvis være opfyldt, hvis der i boliger er tilfredsstillende håndvask med rindende vand, både koldt og varmt:

Det er ikke et eksplicit krav, at der er wc inde i boligen, men ved en konkret bedømmelse af forholdene, bør forhold som afstand fra den enkelte bolig, og om flere husstande skal benytte samme faciliteter, tages i betragtning.

Skandale
Hans Erik Meyer skriver til Beskæftigelsesudvalget blandt andet, at ”der er en skandale at, arbejdstagere fremover skal opmagasineres i beboelser og foretage etagevask i en håndvask efter en hård dags arbejde i alle former for støv, mudder, regn og asfalt:

- Og derefter løbe flere hundrede meter til et ´wc, når der kun er krav om håndvask med rindende vand, både koldt og varmt og ikke et krav om, at der også skal være et brusebad eller karbad.

- Der er ikke et krav om wc inde i boligen, men at forhold til den enkelte bolig bør afstanden tages i betragtning. Hvorfor er afstanden ikke præciseret med antal meter og antal arbejdstagere, der benytter toilettet? Spørger han.

Forrige århundredes arbejdsforhold
Ifølge Rejsearbejder.dk minder forslaget om noget, der ”ligner det forrige, århundredes arbejdsforhold for arbejdstagere”:

- Det samlede antal personer, der bor i boligen, kan overstige to personer pr. beboelsesrum, når boligens areal er på 20 kvadratmeter eller mere pr. person.

- Forslaget vil medføre, at der er mulighed for at indkvartere flere ansatte i boliger med store rum, hvor de øvrige krav også kan overholdes, slutter Hans Erik Meyer.

Sammenhæng med Byfornyelseslov
Henvendelsen fra Rejsearbejdere.dk har fået Beskæftigelsesudvalget til at bede beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om en kommentar:

Ifølge ministeren tager lovforslaget om indkvartering af ansatte udgangspunkt i de krav, som følger af Byfornyelsesloven, når det drejer sig om, hvor mange der må indkvarteres i boligen:

- Det følger ikke af Byfornyelsesloven, at der skal være bad i boligen, og der stilles alene krav om, at der skal være tilfredsstillende adgang til wc. Det ville derfor være uden for aftalens rammer, hvis lovforslaget skal stille krav om bad, eller at wc’et skal være inde i boligen, noterer ministeren.

Undtagelser
Hun slår desuden fast, at ”der som udgangspunkt ikke må indkvarteres flere end to personer pr. beboelsesrum.

Hvis boligens areal er på 20 kvadratmeter eller mere pr. person, gælder en undtagelse, hvorefter der kan indkvarteres flere end to personer pr. beboelsesrum.

Det betyder, at hvis boligen er over 30 kvadratmeter, vil arbejdsgiver også kun kunne indkvartere to ansatte pr. beboelsesrum.

Det er først, hvis boligen er over 60 kvadratmeter, at undtagelsesbestemmelsen om de 20 kvadratmeter pr. person kan finde anvendelse:

Undtagelser for familier
Reglen indebærer ifølge ministeren, at hvis boligen er over 60 kvadratmeter og alene har ét beboelsesrum, så vil det være muligt at indkvartere tre ansatte i beboelsesrummet.

Hvis en bolig eksempelvis er over 70 kvadratmeter og har to beboelsesrum, vil det kun være muligt at indkvartere fire ansatte efter hovedreglen, da undtagelsesbestemmelsen ikke giver mulighed for at indkvartere tre personer i det ene beboelsesrum og to personer i det andet beboelsesrum.

Der gælder herudover en undtagelse for så vidt angår ægtefælle, samlever og børn, som der ses bort fra ved opgørelse af beboermaksimum efter ovenstående undtagelse, oplyser Ane Halsboe-Jørgensen.

Op til arbejdsmarkedet
Hun bemærker i øvrigt, at det står arbejdsmarkedets parter frit for at indgå aftaler om bedre boligforhold end de af loven gældende:

Det følger af lovforslaget, at loven ikke finder anvendelse for en arbejdsgiver, der er omfattet af eller har tiltrådt en kollektiv overenskomst, der indeholder tilsvarende bestemmelser om boligforhold, og som er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark og gælder på hele det danske område...

14/11 2024