Aktuelle nyheder - Ny- & tilbygning

Eksperter gør bæredygtighed i byggeriet forståeligt- For mig var det oplagt at være med, fortæller Lau Raffnsøe fra Green Building Council, der er en af eksperterne i videoerne.

Eksperter gør bæredygtighed i byggeriet forståeligt

Det kan derfor være sin sag at holde styr på, hvad der er op og ned når samtalen falder på bæredygtighed i byggeriet. Men nu bliver en række af de mest gængse termer forklaret kort og præcist af nogle af landets førende eksperter

Del artiklen på

Ofte kan det være svært at få klarhed over, hvad de forskellige begreber egentlig indebærer, og hvilken betydning de har for det bæredygtige byggeri. For at komme en fælles forståelse nærmere har Saint-Gobain bedt en række eksperter forklare om specifikke områder, som de hver især er særligt kompetente inden for.

Det er der kommet en serie vodcasts ud af. Det er Saint-Gobain, der har faciliteret serien, men forklaringerne er eksperternes egne.

- Det har været vigtigt for os at give ekspertener en samlet platform at tale fra, uden at vi har blandet os i indholdet. Når vi har valgt at lave serien, er det fordi, vi har oplevet, at der ikke altid er klarhed over, hvad de forskellige ord og termer egentlig indebærer. Og det er lidt ærgerligt, for den manglende klarhed komplicerer det vigtige område unødigt, siger Rikke Lildholdt, der er marketingdirektør for Saint-Gobain Denmark. Hun fortæller videre:

- Heldigvis var alle de eksperter, vi kontaktede, meget positive over for idéen. Der er tale om nogle af Danmarks mest kompetente mennesker inden for hver deres område, og vi er rigtigt glade for, at de har været så gavmilde med at dele deres viden. Nu håber vi, at de nye vodcasts kommer godt rundt, og kan være med til at skabe en bedre forståelse for de individuelle begreber såvel som for sammenhængen, siger Rikke Lildholdt.

Opgør med misforståelser
En af de eksperter, der er med i serien, er Lau Raffnsøe fra Green Building Council. Han forklarer om DGNB. certificeringen, der i sin oprindelige form blev skabt i Tyskland i 2007, og i dag er den mest anerkendte og benyttede bygningscertificering i Danmark.

- For mig var det oplagt at være med. Selv om vi har været i gang med DGNB i Danmark i en årrække, så er det først inden for de seneste år, at der for alvor er begyndt at komme en bredere forståelse for hvad certificeringen kan – at den på den ene side, ud fra en helhedsbetragtning, dokumenterer bygningens bæredygtighedsaftryk og bæredygtighedsperformance. Men også at certificeringen er et værdifuldt redskab i selve processen. Vi oplever stadig, at der florerer nogle misforståelser, fx om hvad certificeringen kan og om hvorvidt produkter kan siges at være DGNB-produkter. Her er det for eksempel vigtigt at forstå, at det er byggeriet, der certificeres, og at produkterne i sig selv ikke kan udløse en certificering, forklarer Lau Raffnsøe.

De øvrige eksperter, der deler deres viden i serien er Kim Haugbølle fra Aalborg Universitet, der forklarer om Totaløkonomi, Linda Høibye fra Life Cycle Assessment Consulting, der forklarer om EPD, Harpa Birgisdottir fra Aalborg Universitet, der forklarer om LCA, Mia Manghezi fra Pension Danmark, der forklarer om certificeret byggeri, Michael Søgaard Jørgensen fra Aalborg Universitet, der forklarer om cirkulær økonomi og Tine Steen Larsen også fra Aalborg Universitet, der forklarer om indeklima.

De syv bæredygtigheds-vodcasts er tilgængelige på Saint-Gobains hjemmeside.

-pf

Læs mere om Ny- & tilbygning

17/11 2021