Aktuelle nyheder - Ny- & tilbygning

SLA og Henning Larsen designer ny bydel i TorontoSLA og Henning Larsens masterplan er en både-og tilgang til urbanisme, der væver landskab og natur sammen med arkitektur og infrastruktur.

SLA og Henning Larsen designer ny bydel i Toronto

Et af Nordamerikas største og vigtigste byudviklingsprojekter skal gennemføres med en danskdesignet masterplan, der skaber et nyt hierarki mellem natur, mennesker og bygninger

Del artiklen på

Når et af Nordamerikas største byudviklingsprojekter bliver udviklet over de næste 30 år i Toronto, sker det på baggrund af en ambitiøs, bæredygtig masterplan tegnet af de to danske arkitektvirksomheder SLA og Henning Larsen.

Området Downsview domineres i dag af lufthavnen Downsview Airbase og gennemskæres af veje, jernbaner og tung infrastruktur. Når lufthavnen lukker i 2023, er det ambitionen af området (der med sine 2,1 km2 har cirka samme størrelse som hele Toronto Downtown) skal udbygges til en ny, grøn bydel i Toronto – en af Nordamerikas hurtigst voksende byer.

SLA og Henning Larsen har arbejdet med masterplanen for Downsview siden efteråret 2019, hvor teamet vandt opgaven med at designe en ny bydel fra bunden i en stor international designkonkurrence. Arbejdet har involveret en lang borger- og interessentinddragelse, der på grund af COVID-19 restriktioner har været udelukkende digital.

SLA og Henning Larsen sammenfattede inputtene fra borgerinddragelsen i ti robuste udviklingsgreb, der styrer de næste stadier af udviklingsprocessen og dækker alt fra designprincipper til økonomiske markedsmodeller.

Billige boliger og masser af natur
SLA og Henning Larsens masterplan skaber rum for 50.000 nye boliger og 80.000 nye beboere i Downsview. Bebyggelsen holdes primært til mellemhøje bygninger for at skabe en menneskelig skala i det store byudviklingsprojekt og kommer til at overgå Canadas nationale krav om billige boliger. Og overalt i planen er der masser af grønne områder – således er næsten 20 procent af masterplanen dedikeret til natur og biodiversitet.

SLA og Henning Larsens masterplan er således en både-og tilgang til urbanisme, der væver landskab og natur sammen med arkitektur og infrastruktur. Tilgangen skaber både en klar identitet for den nye bydel og håndterer de store udfordringer Downsview og fremtidens by i almindelighed står overfor.

- Som dansker kan Downsviews betydning godt være svær at fatte. Det er ikke for ingenting projektet kaldes for et af Nordamerikas vigtigste byudviklingsprojekter i de kommende 50 år. Det skyldes selvfølgelig først og fremmest projektets monumentale størrelse og at vi skaber en helt ny bydel fra bunden. Men også fordi vi med Downsview har mulighed for at vise en ny vej fremad for verdens byer.

-Med den nuværende befolkningstilvækst vil vi globalt set være nødt til at bygge en ny by til 1,7 millioner mennesker hver uge. Byen er en uundgåelig kendsgerning i fremtiden. For at sikre de fremtidige befolkningers livskvalitet og en bæredygtig fremtid er det altafgørende, at vi designer byer, hvor forholdet mellem by og natur er både-og og ikke enten-eller. Downsview er en forpligtelse og et helt konkret eksempel på den vision, siger Michael Sørensen, designdirektør og partner i Henning Larsen Nordamerika.

Masterplanens ’Framework Plan’ er nu afleveret og i politisk høring, hvorefter arbejdet fortsætter på at udvikle masterplanens udviklingsgreb i konkrete designs. Den endelige udvikling af den nye Downsview bydel forventes afsluttet i 2051.

Læs mere om Ny- & tilbygning

22/11 2021