Aktuelle nyheder - Ny- & tilbygning

Tagterrasser giver lys og luft og ekstra kvadratmeter Man har tidligere kunnet opleve Vandkunstens minibolig udstillet på Utzon Centeret. Foto: Dansk Arkitektur Center.

Tagterrasser giver lys og luft og ekstra kvadratmeter

I fremtiden skal der bygges mindre boliger for at tage hensyn til klimaet. Og ifølge tegnestuen Vandkunsten kan tagterrasser være en del af løsningen, hvis man samtidig skal have plads, lys og luft omkring sig

Del artiklen på

Af Tine Maria Kristiansen

Dansk Arkitektur Center viste fra d. 20. november 2021 til d. 18. april 2022 udstillingen ‘Bo bedre Bæredygtigt’. Her havde Tegnestuen Vandkunsten lavet et manifest for fremtidens arkitektur, som blandt andet siger, at ‘vi skal lade naturen flytte ind’ og ‘bygge mindre og bedre’. Som et bud på dette kunne man opleve et eksempel på en minibolig på kun 37 m2 med tagterrasse på toppen.

Anne-Mette Manelius Greisen, som er arkitekt hos Vandkunsten, har været med til at lave udstillingen. Hun fortæller, at tagterrassen skulle vise, hvordan man kan udnytte kvadratmeterne bedst, hvis man i fremtiden skal bo på en mere bæredygtig og ressourcevenlig måde.

Særligt i byerne giver tagterrasserne mening
Ifølge Anne-Mette Manelius Greisen var meningen med udstillingen også at sende et budskab om, at klimakrisen ikke behøver at være en arkitektonisk krise:

- Som arkitekt kan man jo godt føle enormt meget skam over det CO2-forbrug, man bruger på at bygge. Her prøver vi i stedet at inspirere til at se verden på en anden måde og forny os, siger hun og forklarer, at det særligt i byerne giver mening at anvende byens tage som ekstra kvadratmeter:

- Vi bygger stadig med ret mange flade tage rundt omkring, hvor vi jo gerne vil udnytte alle de kvadratmeter, man kan få. Og der, hvor man bor tæt, er taget det sted, hvor man får mest lys og luft omkring sig.

På den måde bliver tagterrassen ifølge Anne-Mette Manelius Greisen også et eksempel på, hvordan man får noget, der minder om en have i byerne:

- Jeg tror de fleste værdsætter at kunne have en dejlig plet i solen og kunne drikke en kop kaffe i ro og mag. Og nu har vi jo lige haft et par år, hvor vi virkelig har værdsat det der med at have noget luft omkring os. De, der ikke har haft adgang til nogle gode uderum under nedlukningen, har jo virkelig manglet det, forklarer hun.

Tagterrasserne giver mulighed for at bo bedre sammen
Et andet punkt i Vandkunstens manifest er, at ‘vi skal dele mere’. Og også det element, mener Anne-Mette Manelius Greisen, spiller godt sammen med at udnytte bygningernes tage:

- Man kan jo godt bo meget småt, men så skal man også have adgang til nogle flere fællesfaciliteter, forklarer hun.

Et konkret eksempel fra Vandkunstens egen portefølje er seniorbofælleskabet ‘Broen’ i Køge, hvor tegnestuen har lavet et fællesvaskeri på tagterrassen.

- Mens man sidder der og venter på tørretumbleren, kan man måske hygge sig og snakke med sin nabo, som også skal det samme, forklarer Anne-Mette Manelius Greisen.

Læs mere om Ny- & tilbygning

10/5 2022