
Mange kunder får ret i klager over vvs og el-arbejde
Utilfredse kunder har succes med at gå til Ankenævnet for Tekniske Installationer med klager over el og vvs-arbejde
Af Dan Bjerring
Ifølge TEKNIQ fik kunderne sidste år helt eller delvist medhold i 108 ud af 167 realitetsbehandlede sager. Solceller og varmepumper giver flest klager.
Der er stor variation i klagesagerne i Ankenævnet - og to sager er ikke ens. Afgørelserne beror på konkrete vurderinger i hver enkelt sag.
Sikker måde at tabe på
Sekretariatschef Rikke Schjødt Christensen peger dog på en ret sikker måde at tabe en klagesag på for en indklaget installatør:
- Nogle virksomheder taber i Ankenævnet, fordi de helt undlader at afgive svar i sager indbragt for Ankenævnet. Hvis en virksomhed ikke svarer på en klage, vil sagen normalt kunne afgøres alene på baggrund af forbrugerens oplysninger.
- I langt de fleste tilfælde vil det resultere i, at klager gives medhold. En indklaget virksomhed bør derfor altid reagere på en klage, lyder rådet fra Ankenævnets sekretariatschef.
Samme som året før
Omkring 30 procent af alle klagerne drejede sig om installerede varmepumper og solceller. Det er samme omfang som året før. Varmepumperne har flest klagesager.
I forhold til varmepumper klages der ofte over forkert dimensionering, støjgener, at varmepumpen ikke fungerer sammen med eksisterende rørføring, samt at der er ydet utilstrækkelig rådgivning i forbindelse med købet.
Store investeringer
- I forhold til antallet af solgte og installerede varmepumper er det heldigvis et lille antal, der ender som en klagesag i Ankenævnet. Men vi så selvfølgelig gerne, at antallet i princippet var nul. Det er jo ofte en stor investering for kunderne.
- Og i branchen arbejder vi hele tiden på at sikre kvaliteten. Fra TEKNIQs side stiller vi eksempelvis en række digitale værktøjer til rådighed, som kan forebygge utilsigtede fejl, siger Troels Hartung, bæredygtighedschef i TEKNIQ
Klagesager i 2024
Af de i alt 275 indkomne klager var fordelingen:
• 187 klager vedrørte VVS-arbejder
• 79 klager vedrørte el-arbejder og
• 9 var klager vedrørende både el- og VVS-arbejd
- Klagerne drejer sig overvejende om pris og kvalitet – og nogle gange begge dele. Faktisk er 60 procent af klagerne over kvaliteten af det udførte arbejde. Det er det samme billede som året før, siger sekretariatschef Rikke Schjødt Christensen.
Storby-klager
De fleste af de indkomne klager kommer fra forbrugere i Region Hovedstaden.
Ankenævnet har sidste år modtaget i alt 138 klager fra Hovedstadsområdet, 53 klager fra Region Sjælland, 33 fra Region Midtjylland, 20 fra Regions Nordjylland og 31 fra Region Syddanmark.