Aktuelle nyheder - Biler til byggebranchen

Manglende p-pladser til håndværkere koster forbrugerne dyrt

Manglende p-pladser til håndværkere koster forbrugerne dyrt

70 procent af håndværkervirksomhederne i København er enten ’meget utilfredse’ eller ’utilfredse’ med parkeringsmulighederne i byen

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I årevis har der ikke mindst fra byggebranchen været peget på, at det er blevet et kæmpe problem at finde p-pladser for håndværkerbiler i de store byer.

Problemet er særligt stort i København, hvor skiftende venstrefløjsborgmestre har haft travlt med at nedlægge parkeringspladser i et tempo, som også skaber problemer for byens egne borgere, der har formastet sig til at eje en bil.

Smitter af på prisen
Der er kun ét sted at sende regningen for den tid, der går til at lede efter p-pladser, og det er til forbrugerne.

Og et er, at det kan smitte af på prisen for at få et arbejde udført, noget andet er, at håndværkerne ovevejer, om de overhovedet er interesserede i at udføre opgaver i byens centrum.

Utilfredsheden er ifølge en ny analyse fra SMVdanmark særligt udbredt i København og Aarhus, hvor henholdsvis 70 procent og 66 procent af virksomhederne er enten ’meget utilfredse’ eller ’utilfredse’ med parkeringsmulighederne i byen. I Aalborg er det 46 procent og i Odense 32 procent.

Øget ventetid
Ifølge Lasse Lundqvist, der er konsulent i SMVdanmark, betyder de mangelfulde parkeringsmuligheder blandt andet øget ventetid og stigende priser for de storbyboere, som skal bruge en håndværker:

- Det er et kæmpe problem for særligt håndværkerne, at de skal bruge op til flere kvarter på at finde en parkeringsplads tæt på kunden i storbyerne. Ellers risikerer de at skulle gå flere hundrede meter for at nå fra bilen og hen til kunden. Det kan de typisk ikke holde til, når de som håndværkere slæber tungt værktøj og andre materialer, siger han.

En nem løsning
Lasse Lundqvist advarer om, at konsekvensen blandt andet kan være, at håndværkere især afviser mindre reparationsopgaver for kunder, der bor centralt:

- Flere end 60 procent af håndværkerne har oplevet at sige nej til en opgave på grund af ringe parkeringsmuligheder. Og i sidste ende er der kun kunderne til at betale for, at håndværkerne bruger arbejdstid på at køre rundt efter parkeringsplads. Så det er et problem, der i høj grad også er kundernes, siger Lasse Lundqvist og peger på en forholdsvis nem løsning:

- Tag nogle meter af den såkaldte 10-meter regel og gør parkering lovlig for erhvervskøretøjer. Reglerne siger, at man ikke må parkere 10 meter fra et hjørne. Hvis vi tog nogle meter og tillod parkering for erhvervsbiler, så vil der helt naturligt opstå markant flere pladser til eksempelvis håndværkere. Det skulle ikke gælde hele tiden, men mellem 8 og 16. På den måde vil ingen blive generet, og håndværkerne ville kunne passe deres arbejde, slutter han.

Læs mere om Biler til byggebranchen

1/11 2021