Aktuelle nyheder - El & Belysning

Nye boliger med styret energiforbrugFrandsen Els medarbejdere i Frihavnstårnet. Fra venstre: David Albrechtsen, Dan Sharpe og Jesper Thrysøe. Photo Credit: Fotograf Jeppe Carlsen

Nye boliger med styret energiforbrug

Intelligente installationer i Nordhavn sætter nye standarder for fremtidens bæredygtige boliger

Del artiklen på

Samfund - Bæredygtighed

'Hele Københavns nye, bæredygtige bydel' er overskriften på Nordhavns vision. Og med Frandsen Els nye installationer i Frihavnstårnet, er den attraktive bydel for alvor på vej mod den grønne omstilling. Beboernes energiforbrug kan nemlig styres med intelligente og brugervenlige styringer.

Installationerne er udført i et såkaldt KNX-system - et globalt bussystem, der styrer og kontrollerer bygningernes installationer. Systemet er langt mere energibesparende og brugervenligt end traditionelle installationer, da det formidler signaler og kommandoer mellem flere komponenter.

- Bevægelsescensorer, der tænder og slukker for lyset, er også bygget på KNX-systemet, og kan blandt andet registrere den aktuelle temperatur og indgår derfor også i varmestyringen. Det er mere energibesparende og anderledes end traditionelle installationer, siger Dan Sharpe, der er tekniker og projektleder hos Frandsen El.

Intelligente styringer er vejen til bæredygtige boliger
De nye boliginstallationer udføres på baggrund af en dataindsamling over Frihavnstårnets lejligheder. Formålet er at automatisere og udnytte energien på en mere effektiv og bæredygtig måde.

- Vi har over en lang periode observeret beboernes vaner og mønstre. Det har givet data, der kan bruges til at styre energiforbruget mere intelligent. Gennem dette projekt har vi demonstreret, at vi med intelligente styringer i boligerne kan hjælpe med at balancere det samlede el- og varmeforbrug med energiforsyningen, siger Christoffer Greisen, der er projektleder for EnergyLab Nordhavn.

Det er Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der som led i EnergyLab Nordhavn-projektet har stået for at udføre dataindsamling af Frihavnstårnets lejligheder. Bag det komplette projekt har Balslev/COWI stået for projektering, ABB har leveret KNX-systemet og Frandsen El har håndteret alle installationer.

- Lejlighederne i Frihavnstårnet har indbygget en fjernstyring, der er koblet op til servere hos DTU's PowerLabDK. Systemet styrer energiforbruget på baggrund af beboernes daglige vaner og mønstre kombineret med vejrdata og data fra el- og fjernvarmesystemet, siger Christoffer Greisen.

Brugervenlige løsninger skaber fleksibilitet og enkelthed
Frandsen El har stået for programmeringen af både lys og varme, hvilket gør projektet særligt.

- Vi har integreret varme-styringen i KNX-systemet, samt registrering af vand- og fjernvarmeforbruget, og udnytter ofte samme produkt til flere funktioner. For eksempel kan kontakterne ikke kun tænde og slukke for lyset, de kan også måle og indstille temperaturen, siger Dan Sharpe.

Kombinationen af vand-, varme- og elinstallationer har medført brugervenlige og fleksible muligheder for beboerne i Frihavns Tårnet.

- Vi har udført brugertilpassede systemstyringer til de enkelte lejligheder, hvor beboerne har haft individuelle ønsker i forhold til funktioner. Beboerne har også fået en app, hvor de kan styre lys, temperatur, indeklima, og i nogle lejligheder kan de også justere solafskærmning, så møbler og gulve ikke bliver blege af solens stråler. Hele systemet i lejligheden er intelligent og kan tilpasses løbende uden indgriben i selve installationen, siger Dan Sharpe og fortsætter:

- Vi har også installeret en funktion, der fortæller, hvor samfundsøkonomisk ansvarligt det er at vaske tøj på forskellige tidspunkter. Man kan derfor starte sin vaskemaskine, hvorved KNX-systemet registrerer dette, og eventuelt udskyder vasken til at starte på et tidspunkt, der er mere omkostnings- og miljømæssigt optimal.

-jhn


Læs mere om El & Belysning

6/2 2020
BelysningBæredygtig belysningEl-artiklerIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderLED pærerSmart HomeSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.
  • NEWTEK

    NEWTEK

    Intelligent og bæredygtigt belysning og byrumsinventar