Aktuelle nyheder - Indeklima

Systemer til regulering af indeklima er sårbare

Fokus på sikkerhed kan forebygge, at intelligente installationer bliver mål for hackere

Del artiklen på

Ventilationsbranchen og Teknologisk Institut har afholdt Indeklimaets Temadag 2017. På dagen gennemgik el-installatører fra Høyrup & Clemmensen, hvorfor det er så vigtigt at tænke på sikkerheden omkring etablering af intelligente løsninger til regulering af indeklima.

Mange virksomheder står over for truslen om et hackerangreb. Senest er Udlændinge og Integrationsministeriets hjemmeside lukket ned efter et angreb.

Internet of Things, kaldet IoT, vinder frem med nye muligheder for at koble flere og flere enheder til intelligente bygningsinstallationer. De maskiner, der forbindes via nettet, kan kommunikere og udveksle data til automatisering af indeklima i boliger, institutioner og erhvervsbygninger.

Rådhusvagten som skolepedel
Høyrup & Clemmensen arbejder dagligt med sikring af IoT-enheder i forskellige virksomheder.
I Københavns Kommune har etablering af intelligente installationer f. eks. gjort det muligt for Rådhusvagten at være pedel på 75 skoler og idrætsanlæg på samme tid. Det stiller krav til sikkerheden for at udelukke, at hackere kan få adgang via IoT-enhederne til alle 75 skoler på én gang. Netværket skal være lukket via firewalls og vpn-forbindelser, anbefaler projektleder, Jacob Frederiksen og installationschef Søren Østergaard, begge fra Høyrup & Clemmensen.

- I dag bliver mange virksomheders servere udsat for hackere, men adgangen til servere beskyttes stadig mere effektivt og derfor vil andre dele af nettet stå for skud i stedet. Når en server i dag bliver hacket, er skaden begrænset og berører derfor ikke mange mennesker ud over dem, der er afhængige af lige den hjemmeside, der lukkes ned. Men hvis hackere i fremtiden går efter de enkelte enheder, der kobles sammen i netværk, kan det berøre rigtig mange mennesker, siger Jacob Frederiksen.

Kontrolleret adgang
- Man kan forestille sig hackere forsøge at afkode døre med elektronisk adgangskontrol for derefter at kunne bryde fysisk ind i den pågældende virksomhed. Det er svært at overskue konsekvenserne, hvis ikke sikkerheden omkring systemerne øges, før hackere begynder at fokusere på IoT-enhederne. Nye intelligente systemer på hospitalerne bør f. eks. sikres, så det  er forbeholdt lægeligt personale at regulere ilttilførslen til patienter.

IoT-enheder kan anvendes til at integrere både elektronisk adgangskontrol, automatiske ventilationssystemer, tyverialarmer og videoovervågning med bygningens øvrige systemer og derfor er det vigtigt at have fokus på sikkerheden i forbindelse med etablering af systemerne.

- Mange virksomheder har ikke tilstrækkeligt fokus på sikkerheden omkring de mange enheder, der forbindes i det samme net. Det kan blive et problem i fremtiden. Vi vil kunne opleve, at enhederne bliver hacket og derfor er det vigtigt, at virksomhedernes IT-afdelinger bliver opmærksomme på, om de har den fornødne kontrol over de intelligente installationer i bygningerne, siger Jacob Frederiksen.

Høyrup & Clemmensen
Høyrup & Clemmensen el-installatør blev etableret i København i 1910. Virksomheden tilbyder alle former for el-installationer, sikring og automatisering for erhvervskunder og offentlige institutioner.

Høyrup & Clemmensen beskæftiger over 100 ansatte med hovedkvarter i Københavns Sydhavn.

Høyrup & Clemmensen har udført energirenoveringer for Region Hovedstaden på en række hospitaler, for Københavns Kommune, Danske Bank, Finansforbundet og Statens Seruminstitut.

- eca

Læs mere om Indeklima

16/10 2017
 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Fugttekniske løsninger
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Dansk MiljøAnalyse

  Dansk MiljøAnalyse

  Prøvetagning og Miljøscreening
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulv, væg og tag
 • InVentilate

  InVentilate

  Bæredygtig ventilation
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Ventilationsvinduet

  Ventilationsvinduet

  Fremtidens grønne indeklimaløsning
 • Condair

  Condair

  Hygiejnesikrede befugtningsløsninger til produktion, sundhedssektoren og kontor
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger