Aktuelle nyheder - VVS

Svanemærkede IKEA-huse i GreveBygherren Ikano Bolig er en del af IKEA-familien, og det vil præge de nye huse, hvor IKEA Taastrup står for indretningen i funktionel, ’kubiksmart’ stil.

Svanemærkede IKEA-huse i Greve

Ikano Bolig og HHM opfører 31 rækkehuse med anderledes indretning og bæredygtige, intelligente installationer

Del artiklen på

Som et bud på, hvordan vi kan bo i fremtiden, opfører Ikano Bolig på Tværhøjgård-grunden ved Greve 31 rækkehuse med høj udnyttelse af samtlige kvadratmeter. Samtidig er husene Svanemærkede med krav om bæredygtige materialer og energibesparende installationer.

Rækkehusene - 21 i ét plan og 10 i to plan og størrelser fra 90 til 125 m2 - vil stå færdige i foråret 2020. Boligarealet er i alt 25.000 m2 på den 112.600 m2 store grund. Rækkehusene udgør etape 1 af det samlede projekt, som efter planen vil komme til at omfatte 230 boliger i de kommende år. Da husene er Svanemærkede, skal de leve op til høje standarder for sundhed, miljø og økonomi, og dertil er bl.a. valgt Uponors gulvvarmesystem Smatrix Pulse, fordi det er energibesparende og har automatisk indregulering.

- Det har intelligent styring og finder ud af at indregulere sig selv over en periode, når der bor mennesker i huset, fortæller afdelingschef Thomas Winding fra HHM, som er totalentreprenør på projektet, mens KHS Arkitekter står for at tegne det.

Konsulent Martin Bech Nielsen fra Uponor VVS fortæller, at det var et krav, at deres produkter skulle kunne indgå i Svanemærkede boliger:

- Og gulvvarmen har et kontrolsystem, som med en algoritme er ’selvlærende’ og følger brugsmønstret i boligen. Temperaturen inde og ude måles konstant, og systemet justerer præcis den mængde energi, der skal til for at sikre optimal komfort. Erfaringen viser, at det giver en energibesparelse på helt op til 20 %.

Tæringer i rørinstallationerne er et stigende problem i den ældre bygningsmasse, og også derfor har HHM valgt Uponors 100 % korrosionsfri løsninger i plast til de nye boliger:

- En af grundene er systemet med Q&E-samlinger, fordi vi undgår de problemer med tæring, som er dukket op på det seneste, forklarer Thomas Winding.

- Samtidig er det godt at arbejde med og et klart plus på brugsvandet. Installationerne af gulvvarme er udført med 16 mm plastrør, og Uponor har leveret tegninger til os i projektfasen, tilføjer han.

-kj

Læs mere om VVS

11/2 2020
  • Danvak

    Danvak

    Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
  • Munters

    Munters

    Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima